Optimization and productive planning in a multi-producer confectionery factory

Main Article Content

Yixy Ávila Suarez
Héctor Sánchez Vargas

Abstract

This paper deals about the improvement the economic and financial performance of a multi-production company by using the principles of operations research. It pursues the objective of developing a production planning tool through the solution of an optimization problem that maximizes the profits of a confectionery factory in the face of technological, market and raw material availability constraints. The optimization was carried out using the Excel SOLVER tool and the simplex algorithm used in linear programming. For this purpose, the objective function and the constraints in the form of linear inequalities were initially defined in an Excel spreadsheet. As a result of a first optimization, the products and the quantities to be produced were determined that would allow the maximum monthly profit to be achieved under the prevailing constraints. The identification of new ways to circumvent the prevailing constraints and further successive optimizations would allow an even higher increase in profits, up to about 21.6 %. The proposed tool is easy to apply and has proven to be very useful in analyses aimed at raising corporate profits in multi-producer factories in the face of market constraints, raw material availability and technological capabilities.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Ávila Suarez, Y., & Sánchez Vargas, H. (2024). Optimization and productive planning in a multi-producer confectionery factory. Revista De Investigación Hatun Yachay Wasi, 3(2), 46–59. https://doi.org/10.57107/hyw.v3i2.72
Section
Artículos

References

Albernaz, Y., González, M., González, E., Corsanol, G., & Verelst, H. (2012). Procedimiento para la síntesis y diseño óptimo de plantas discontinuas. Tecnología Química, 3, 257 - 264. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2224-61852012000300005&script=sci_arttext.

Bernal, L. (2013). Desarrollo de un sistema de planeación, programación y control de la producción de alimentos en la fundación Hogar Integral. [Tesis de Pregrado, Universidad Libre]. https://hdl.handle.net/10901/9414.

Darmawan, A., Wong, H. W., & Thorstenson, A. (2020). Integrated sales and operations planning with multiple products: Jointly. Applied Mathematical Modelling, 79, 2 - 14. https://doi.org/10.1016/j.apm.2019.12.001.

Hillier, F., & Lieberman, G. (1997). Introducción a la investigación de operaciones. McGraw-Hill. https://dudasytareas.wordpress.com/wp-content/uploads/2017/05/hillier_lieberman.pdf.

Jablonsky, J., & Skocdopolova, V. (2017). Análisis y optimización del proceso de producción en una empresa procesadora de leche. Información Tecnológica, 28(4), 39 - 46. https://doi.org/10.4067/S0718-07642017000400006.

Lozano, O., & Benavides, B. (2019). Rediseño de procesos de fabricación de una pyme confitera en la ciudad de Bogotá: Caso de estudio Americandy. [Tesis de pregrado, Universidad Distrital Francisco José de Caldas]. https://repository.udistrital.edu.co/server/api/core/bitstreams/44a887d6-1856-4f2a-a6b6-ea546007b83c/content.

Mahecha, L. (2018). Propuesta de mejora en el proceso de producción del área de panadería de Gate Gourmet Colombia utilizando herramientas de Lean Manufacturing para disminuir los desperdicios. [Tesis de pregrado, Universidad Católica de Colombia]. https://repository.ucatolica.edu.co/server/api/core/bitstreams/fcfc6ca5-7dae-4ee1-b134-361b3a151ce5/content.

Martínez, Y., Oquendo, H., Caballero, Y., Guerra, L., Junco, R., Benítez, I., Madera, J. (2020). Aplicación de la investigación de operaciones a la distribución de recursos relacionados con la COVID-19. Retos de la Dirección, 14(2), 86 – 105. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-91552020000200086.

Molina, Y. (2013). Plan de producción en los servicios buffet de hoteles de recorrido: Caso: Hotel Horizontes “La Granjita”. [Tesis de Pregrado, Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas]. https://dspace.uclv.edu.cu/items/582deef8-749c-4997-9448-81d541b0a018.

Sarker, R., & Newton, C. (2008). Optimization modelling: A practical approach. Taylor & Francis Group. http://lib.uhamka.ac.id/file?file=digital/ebooks/eBST-03080059.pdf.

Şener, S., & Sarıdoğan, E. (2011). The effects of science-technology-innovation on competitiveness and economic growth. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 24, 815 - 828. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2011.09.027.

Taha, H. (2012). Investigación de operaciones. Pearson Educación. https://fad.unsa.edu.pe/bancayseguros/wp-content/uploads/sites/4/2019/03/investigacic3b3n-de-operaciones-9na-edicic3b3n-hamdy-a-taha-fl.pdf.

Taramona, L., Sánchez, H., García, F., Salgado, A., Huatuco, M., & Sánchez, A. (2023). La investigación de operaciones: Estudio para su aplicación en establecimientos gastronómicos y turísticos en Lima. Retos de la Dirección, 17(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2306-91552023000200007&script=sci_arttext.

Vergara, P. (2017). Optimización del proceso de planificación de producción de alimentos en una empresa de concesión de casinos gastronómicos. [Tesis de postgrado, Universidad de Chile]. https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/144637.

Torres, F. (2019). Two dimensional search algorithms for linear programming. Mathematics Faculty Publications, 67. https://digitalcommons.unomaha.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1066&context=mathfacpub.

Wu, M., Zhao, M., & Wu, Z. (2019). Evaluation of development level and economic contribution ratio of science and technology innovation in eastern China. Technology in Society, 59, 101194. https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2019.101194.