Study of the germinative behavior of Capsicum chinense var. Fish Eye seeds under the effects of temperature and light

Main Article Content

Luigi Villena Zapata
José Mostacero León
Anthony Jordan de La Cruz Castillo
Armando Gil Rivero
Manuel Sevilla Angelaths
Anthony Gonzáles Pacheco

Abstract

The present research aimed to study the germination behavior of Capsicum chinense var. ojo de pez seeds under the effects of temperature and light. To this end, an experimental investigation was conducted in which 540 seeds, obtained from fruits collected in Madre de Dios, were sown in Petri dishes with eight sterile filter paper discs moistened with sterile distilled water as a substrate. Each plate contained 30 seeds, and 3 repetitions were performed per treatment, totaling 18 plates in the 6 treatments, each under different temperature and light conditions. A completely randomized bifactorial design with a bivariate response was applied. The Multivariate Analysis of Variance indicated that the best treatment to maximize the percentage and germination energy of Capsicum chinense var. ojo de pez seeds has significant implications for seed production, increasing their commercial value and impact on the food industry. It was concluded that the optimal combination to achieve the highest average germination percentage in Capsicum chinense var. ojo de pez seeds was at 22°C, under dark conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Villena Zapata, L., Mostacero León, J., de La Cruz Castillo, A. J. ., Gil Rivero, A., Sevilla Angelaths, M., & Gonzáles Pacheco, A. (2024). Study of the germinative behavior of Capsicum chinense var. Fish Eye seeds under the effects of temperature and light. Revista De Investigación Hatun Yachay Wasi, 3(2), 60–70. https://doi.org/10.57107/hyw.v3i2.73
Section
Artículos

References

Baldeón, S., & Hernández, W. (2017). Identificación de la capsaicina y la deshidrocapsaicina en el extracto de oleorresina obtenido a partir del ají panca (Capsicum chinense). Ingeniería Industrial, 35, 223 - 237. https://doi.org/10.26439/ing.ind2017.n035.1803.

Baskin, C., & Baskin, J. (2014). Seeds: Ecology, biogeography, and evolution of dormancy and germination (). https://doi.org/10.1016/C2013-0-00597-X.

Bicalho, E., Soares-da-Mota, L., & García, Q. (2018). Requerimientos de temperatura y luz para la germinación de especies de Velloziaceae de diferentes afloramientos rocosos brasileños. Acta Botanica Brasilica, 32(2), 240 – 246. https://doi.org/10.1590/0102-33062017abb0310.

Cabrera, R., Morán, J., Mora, B., Molina, H., Moncayo, O., Díaz, E., Meza, G., & Cabrera, C. (2016). Evaluación de dos insecticidas naturales y un químico en el control de plagas en el cultivo de frejol en el litoral ecuatoriano. Idesia (Arica), 34(5), 27 - 35. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292016005000025.

Caroca, R., Zapata, N., & Vargas, M. (2016). Efecto de la temperatura sobre la germinación de cuatro genotipos de maní (Arachis hypogaea L.). Chilean Journal of Agricultural & Animal Sciences, 32(2), 94 - 101. https://dx.doi.org/10.4067/S0719-38902016000200002.

Derry, S., Rice, A., Cole, P., Tan, T., & Moore, R. (2017). Topical capsaicin (high concentration) for chronic neuropathic pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1(CD007393). https://dx.doi.org/10.1002/14651858.CD007393.pub4.

Doria, J. (2010). Generalidades sobre las semillas: Su producción, conservación y almacenamiento. Cultivos Tropicales, 31(1), 74 - 85. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=s0258-59362010000100011&script=sci_arttext.

Durán, M., Ramos, F. L., Alvarado, R., & Altamirano, L. (2021). Evaluación del índice de estrés hídrico de cultivos (IEHC) en ají (Capsicum) bajo riego por goteo en las condiciones áridas de la costa norte del Perú. Scientia Agropecuaria, 12(4), 481 - 489. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2021.052.

Elizondo, E., & Monge, J. (2017). Evaluación de calidad y rendimiento de 12 genotipos de chile dulce (Capsicum annuum L.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. Revista Tecnología en Marcha, 30(2), 36 - 47. http://dx.doi.org/10.18845/tm.v30i2.3194.

Garrido, L., & Laurentin, H. (2021). Germination in a Venezuelan type of Capsicum chinense Jacq.: Influence of fruit ripening and seed extraction. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 19(1), 45 - 63. https://doi.org/10.18684/bsaa.v19.n1.2021.1565.

Haj, A., Tarnawa, Á., Khaeim, H., Kovács, G., Gyuricza, C., & Kende, Z. (2022). The effects of temperature and water on the seed germination and seedling development of rapeseed (Brassica napus L.). Plants, 11(21), 2819. https://doi.org/10.3390/plants11212819.

Hernández, R., & López, L. (2014). Dieta y cáncer gástrico en México y en el mundo. Salud Pública Mex, 56, 555 - 560. https://www.scielosp.org/ pdf/spm/v56n5/v56n5a23.pdf.

Hu, X., Pan, J., Min, D., Fan, Y., Ding, X., Fan, S., Baskin, C., & Baskin, J. (2016). Seed dormancy and soil seedbank of the invasive weed Chenopodium hybridum in north-western China. Weed Research, 57, 54 – 64. https://doi.org/10.1111/wre.12237.

López, E., López, A., Gil, E., Mostacero, J., De La Cruz, J., & Villena, L. (2020). Morfometría de frutos y semillas del “ají mochero” Capsicum chinense Jacq. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 21(3), 1 – 11. https://doi.org/10.21930/rcta.vol21_num3_art:1598.

Maldaner, J., Kist, G., Missio, E., Witt, C., Silveira, T., Conterato, I., Flores, R., & Matos de Morais, R. (2019). Variations in luminosity, temperature and osmotic potential affect the Eragrostis plana germination. Agrociencia (Uruguay), 23(1), 11 - 17. https://doi.org/10.31285/agro.23.1.4.

Mancipe, C., Calderón, M., & Pérez, L. (2018). Evaluación de viabilidad de semillas de 17 especies tropicales altoandinas por la prueba de germinación y la prueba de tetrazolio. Caldasia, 40(2), 366 - 382. https://doi.org/10.15446/caldasia.v40n2.68251.

Martínez, Á., Torres, M., Álvarez, C., & Renteria, N. (2021). Valoración de experto sobre la germinación de la semilla de maíz. Alfa Revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinaria, 5(15), 34 - 44. https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v5i15.127.

Mendoza, J., Castillo, A., Avitia, E., Valdéz, L., García, M. (2021). Efecto de diferentes proporciones de luz LED azul en plantas de Capsicum chinense Jacq. Biotecnia, 23(1), 110 - 119. https://doi.org/10.18633/biotecnia.v23i1.1288.

Merino, M., Andrés, P., Leyva, O., López, H., Murguía, J., Núñez, R., Cebada, M., Serna, R., Espinosa, A., Tadeo, M., Sierra, M., & Del Rosario, J. (2018). Influencia de tratamientos pregerminativos en semillas de Capsicum pubescens Ruiz & Pav. Acta Agronómica, 67(4), 531 - 537. https://doi.org/10.15446/acag.v67n4.73426.

Morales, M., Peña, C., García, A., Aguilar, G., & Kohashi, J. (2017). Características físicas y de germinación en semillas y plántulas de frijol (Phaseolus vulgaris L.) silvestre, domesticado y su progenie. Agrociencia, 51(1), 43 - 62. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-31952017000100043&script=sci_arttext.

Núñez, J., Carvajal, J., & Ramírez, L. (2021). Influencia de las variaciones climáticas en la producción de Plukenetia volubilis L. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climatico, 7(13), 1499 – 1517. https://doi.org/10.5377/ribcc.v7i13.11269.

Orantes, C., Farrera, O., Gutiérrez, R., Moreno, R., Garrido, E., & Reyes, S. (2019). Morfología y germinación de Chamaedorea glaucifolia (Arecaceae), especie en peligro y endémica de México. Polibotánica, 47(1), 77 - 87. https://doi.org/10.18387/polibotanica.47.6.

Ospina, D., Cortez, L., Benavides, J., & Zúñiga, O. (2022). Fruit yield of Tabasco pepper under water deficit with magnetically treated water. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 23(2), 1 - 15. https://doi.org/10.21930/rcta.vol23_num2_art:2476.

Oliva, M., Oliva, J., & Trauco, C. (2018). Viverización y producción de plantones selectos de cinco ecotipos de Capsicum pubescens bajo condiciones agroclimáticas del Distrito de Molinopampa, Amazonas. Revista de Investigación Agroproducción Sustentable, 2(3), 18 - 25. https://doi.org/10.25127/aps.20182.389.

Pérez, M. (2018). Factores que afectan la pérdida de ají páprika en postcosecha (Capsicum annuum, L.) Valle Santa - Lacramarca, Ancash. Conocimiento para el desarrollo, 9(1), 81 - 88. https://revista.usanpedro.edu.pe/index.php/CPD/article/view/309/296.

Quiñones, X., Muñoz, D., & Nuñez, L. (2022). El cultivo del ají (Capsicum spp.) como patrimonio cultural campesino: análisis exploratorio. RIVAR (Santiago), 9(26), 89 - 106. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v9i26.5531.

Rojas, J., Lugo, B., Pineda, A., Aguilar, G., Argüelles, A., & Díaz, H. (2020). Establecimiento de un método eficiente de germinación in vitro de arnaucho supano (Capsicum chinense Jacq.). Big Bang Faustiniano, 9(4), 4 - 7. https://doi.org/10.51431/bbf.v9i4.647.

Ramírez, D., Cruz, G., Espitia, E., Sampayo, S., Mandujano, M., & Arriaga, A. (2020). Velocidad de germinación y temperaturas cardinales en Chenopodium quinoa Suyana y Tunkahuan. Revista Bio Ciencias, 7, e880. https://doi.org/10.15741/revbio.07.e880.

Romero, S. (2017). Manejo técnico de accesiones de ají (Capsicum spp.) en el Centro de Innovación e Investigación de Villa Carmen Municipio de Yotala. Revista Ciencia, Tecnología e Innovación, 14(15), 869 - 876. http://scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s2225-87872017000100005.

Salazar, S., Quintero, J., & Rojas, J. (2020). Determinación de la viabilidad de semillas de Capsicum annuum L. usando la prueba de tetrazolio. Aibi Revista de Investigación, Administración e Ingeniería, 8(3), 7 - 12. https://doi.org/10.15649/2346030X.718

Sánchez, J., Reino, J., Pernús, M., Morales, D., Martín, G. (2017). Efecto de condiciones controladas en la germinación de cinco variedades de Morus alba L. Pastos y Forrajes, 40(4), 281 - 289. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03942017000400004&script=sci_arttext.

Saur, V., López, M., & Trillo, C. (2018). Aproximaciones etnobotánicas de las especies y prácticas de frutos nativos comestibles de la actualidad: Aportes para la interpretación del pasado prehispánico de Cerro Colorado (Córdoba, Argentina). Boletín de la Sociedad Botánica de Argentina, 53(1), 115 - 133. https://doi.org/10.31055/1851.2372.v53.n1.19912.

Silva, L., Smiderle, O., Gomes, J., De Lima, R., Miranda, F., & Bardales-Lozano, R. (2018). Caracterización de frutos y semillas de Astrocaryum aculeatum G. Mey. en la Amazonia septentrional, Roraima - Brasil. Revista de Ciências Agrárias, 61(1), 1 - 7. http://dx.doi.org/10.22491/rca.2018.2338.

Sharma, S., Singh, V., Tanwar, H., Mor, V., Kumar, M., Punia, R., Dalal, M., Khan, M., Sangwan, S., Bhuker, A., Dagar, C., Yashveer, S., & Singh, J. (2022). Impact of high temperature on germination, seedling growth and enzymatic activity of wheat. Agriculture, 12(9), 1500. https://doi.org/10.3390/agricultura12091500.